"Ni talar bra latin": äntligen ett palindrom med mitt eget namn!

2021-05-25 12.30.03.jpg

Under vissa mer Fredrik Lindströmiga perioder i mitt liv har jag varit smått besatt av palindrom. Mina barn skulle få heta Otto, Anna, Hannah och Ebbe.. Jag hyllade personer med det rätta tennissinnet och Ola Salo var min hjälte. Jag bad alltid om extra sås på min kebab. Jag läste Birger Möllers mycket lustfyllda bok Ordglädje.

Jag var extra imponerad av palindrom som lyckades berätta en historia. Ungefär som den gången Bert varit på fotbollsmatch mellan Sverige och Brasilien. Sverige torskade så klart, men kvällen slutade i dur för Bert som på vägen hem, tack vare sin idoga sportslighet, blev hyllad av de brasilianska fansen. Palindromet i denna historia är ju uppenbart: Tre bra brassar bar Bert.

Aldrig under dessa dagar lyckades jag dock få till en bra palindrom-story med mitt eget namn.

Fram tills nu.

Som alla bra palindrom kräver även detta en liten bakgrundshistoria. Här kommer den:

Det var någon gång kring 2010, då jag bodde i Örebro. Det var morgonen efter en sen lördagkväll. Jag hade fått sällskap med mig hem både för kväll, natt och morgondag. Det är där, på morgonen, vi nu befinner oss. Frukost är ju en av vår civilisations hörnstenar. Denna morgon var jag alltså beredd att foga mig in i våra kulturella matmönster och bjuda mitt sällskap på frukost. Då jag tittade i mitt kylskåp var det till bredden fyllt med sådant folk inte äter till frukost. Morötter, vitkål och olivolja går inte hem. Medan sällskapet gjorde sig i ordning på toaletten slank jag ut i Örebro-morgonen för att fixa frukostingredienser enligt gängse rutin. Jag skissade ned en lista och för då gick det upp för mig att mitt sällskap var mycket noga med maten. Hon gav mig tydliga order om vilket sorts bröd som skulle inhandlas och att yoghurten skulle täckas med en produkt som hamnade långt till vänster på skalan för glykemiskt index. Sagt och gjort. Jag gav mig iväg, handlade fet yoghurt, müsli och mörkt rågbröd. 

När jag kom tillbaka möttes jag så av kontrollfrågan: Köpt GI Jonas ? sa nojigt pök. 

(lägg märke till hur det är ett så kallat perfekt palindrom, till och med skiljetecknet är i mitten och fyller sin funktion oavsett vilket håll du läser meningen ifrån)