Allt du säger kan och kommer att användas av mig!

Tack för bilden  Brickset

Tack för bilden Brickset

I min ungdom gick det ofta B-actionrullar i stil med ”Jagad” av Harrison Ford på nätterna. När jag inte kunde somna ifrån rösterna i mitt huvud, röster som troligtvis var förstärkta av en tonårsfylla på smuggelöl, gjorde jag en nattmacka och satte mig i tv-rummet för att titta.

Det finns två saker från den tiden som jag tar med mig än idag.

Ett. Ärret på mitt vänstra lillfinger. Jag slant ofta med kniven när jag skulle skära paprika- och tomatskivor för att lägga på smörgåsen.

Två. Uttrycket ”Allt du säger kan och kommer att användas emot dig!” som FBI-agenterna i filmerna alltid skrek när de grep en misstänkt brottsling.

Ärret är nu inte så mycket att göra åt och rösterna i huvudet finns fortfarande kvar. Men ibland överröstas de av det där uttrycket. Speciellt när jag säger att jag är leg. psykolog och författare.

Som leg. psykolog möter jag ofta reaktionen är ”oj, innebär det att du analyserar mig nu?”. På det kan jag svara vad som helst. Svaret används ändå till min nackdel.

  • Svara ja, och personen påminns plötsligt om parkeringsavgiften som måste betalas eller hamstern som behöver matas, för att sedan bli tyst och försvinna iväg.
  • Svara nej, och personen beklagar sig över att vara en simpel och lättläst människa, för att sedan bli tyst och försvinna iväg.
  • Svara inget alls, och personen hörde inte psykolog utan psykopat, för att sedan bli tyst och försvinna iväg.

I samma stund jag outar min psykologtitel är det alltså som att ett gäng taskigt luktande FBI-agenter omringar mig och skriker ”Allt du säger kan och kommer att användas emot dig”.

Som författare däremot, möter jag oftast reaktionen ”oj, vad intressant, du måste ha livlig fantasi?”. På det kan jag svara vad som helst. Svaret används ändå till min fördel.

  • Svara ja, och personen nickar imponerat över mitt självförtroende och den påstådda fantasirikedomen, för att sedan prata på om sig själv.
  • Svara nej, och personen förundras över min ödmjukhet, för att sedan prata på om sig själv.
  • Svara inte alls, och personen tolkar det som ett tecken på min stora integritet, för att sedan prata på om sig själv.

I samma stund jag outar min författartitel är det därmed som att ett gäng välparfymerade FBI-agenter omringar mig och skriker ”Allt du säger kan och kommer att användas för dig”.

Det är nämligen så att författarskapet, åtminstone för mig, inte bygger så mycket på fantasirikedom utan på observationer. Jag bara klipper ut och klistrar ihop sådant jag sett människor göra. Så om du träffar mig, bli inte förvånad om du upptäcker att du åratal senare figurerar i ett blogginlägg, en roman eller ett podcastavsnitt. Allt du säger kan och kommer att användas av mig.