Intervju i Kollega: Så lär du dig att säga NEJ

man-person-snow-winter-deck-wood-740559-pxhere.com.jpg

Journalist Sofia Andersson kontaktade mig tidigare i höstas för en intervju. Hon undrade vad jag som psykolog hade att säga om nej-sägande och begreppet FOMO (fear of missing out). Det finns givetvis mycket att säga om det. Det finns givetvis mycket att säga om det och jag babblade på en bra stund. Jag tycker ändå att Sofia lyckades lyfta fram två viktiga saker i den färdiga texten. Dels vikten av att ha självmedvetenheten för att veta i vilka situationer man kommer att säga ja till saker som man i efterhand ångrar.

Han tar ett exempel: Du står i mataffären. I ena handen har du en morot, i den andra en chokladkaka. Fastän du häromdagen bestämde dig för att äta mer hälsosamt väljer du lätt chokladkakan. Men om den aldrig hade funnits i din närhet hade du inte haft ett val.

– Det är samma sak i arbetslivet – situationen du är i påverkar dig mer än vad din personlighet gör. Därför kan det hjälpa att ta bort vissa valmöjligheter, säger Jonas Hjalmar Blom.

Den andra saker är vetskapen om att man aldrig någonsin kommer att kunna säga ja till allt. Det relaterar till det jag skrivit och berättat om tid, både i ett tidigare blogginlägg och i P1 Morgon.

– Vi måste inse att vi har begränsat med tid, och att om vi inte gör ett bra jobb så mår vi dåligt. Det är svårt, men vi måste försöka se saker i ett längre perspektiv, säger Jonas Hjalmar Blom.

Vill du läsa hela artikeln, där även filosofen Jonna Bornemark medverkar (vilket jag blir lite löjligt stolt över då jag gillade hennes bok Det Omätbaras Renässans), kan du läsa den genom att klicka här.

Jonas Hjalmar BlomComment