Curriculum vitae aliquos defectus – Meritförteckning över misslyckanden

IMG_0167.JPG

För några dagar sedan höll jag en auditionföreläsning för Athenas Talarförmedling . Efter en kort presentation av min kommande roman Förvaltningen och mig själv som författare, kryddat med en del fynd från vetenskapen psykologi, bestämde sig Athenas för att ta in mig i sitt stall av föreläsare. Det tycker jag givetvis är jätteroligt och jag ser fram emot att få hjälp med att bli en bättre talare. Samma eftermiddag berättade jag detta för en kompis som svarade med att säga ”inte konstigt, du lyckas ju med allt du tar dig för”. Jag höll inte med. Inte alls. 

Av en slump ramlade jag in på psykologiforskaren Johannes Haushofers webbsida, där han skriver ett ”CV of failures”. Alltså ett CV med samlade misslyckande. Haushofer medger att han fått idén från en annan forskare, Melanie I. Stefan som gjort samma sak.

De två händelserna. Kompisen som sa att jag lyckas med allt, samt Johannes Haushofers webbsida, fick mig att tänka till. 

Det finns dessutom gott om forskning som visar på värdet av att dela även sina svaga sidor, bland andra Brene Brown har gjort en stor välgärning med sin forskning och sina böcker om sårbarhet. Och, vi människor missuppfattar ofta andras reaktion då vi delar med oss av våra svaga, opolerade eller så kallat misslyckade sidor. Inom startup- och entreprenörsvärlden har man verkligen lärt sig att omfamna misslyckanden. Exempelvis har giganten Elon Musk gjort en travesti på det gamla uttrycket att misslyckande inte är ett alternativ:

IMG_0164.JPG

Alltså, misslyckanden är faktiskt är ett alternativ. Om det man gör inte misslyckas, lär man sig inte tillräckligt. Och det är just vad misslyckanden är. Lärdomar. En sak som farbror Elon är noga med här ovanför är också att påpeka att det är det man gör  som misslyckas. Inte den man är. Lägg märke till skillnaden.

Därför blev jag taggad på att göra mitt eget curriculum vitae aliquos defectus (tar även tillfället att flasha min dragning åt det vackra språket latin), med andra ord ett CV över det jag misslyckats med i professionella sammanhang.

CV över misslyckanden – Jonas Hjalmar Blom

Skrivande & skapande

2016

2015

 • Jag skickade in den första versionen av min roman Förvaltningen till några olika förlag. Fick endast refuseringar tillbaka. Bestämde mig då för att arbeta om den från grunden. Fick sedan tips av min vän Niklas Laninge att skicka den till Mondial och nu ska den ges ut (omarbetad ännu några gånger).
 • Jag var på audition till en grupp vid Stockholms Improvisationsteater . Jag blev inte antagen.

2013 

 • Jag presenterade en artikelidé om tvärkulturell psykologi som accepterades av magasinet Modern Psykologi . När jag väl skrivit artikeln höll den inte måttet och gick inte i tryck. 

2012

 • Skickade in ett tävlingsbidrag till Örebro Läns Landstings novelltävling. Fick inget svar.
 • Pitchade mitt långfilmsmanus Struts för två produktionsbolag. De ville inte gå vidare. 

2011 

 • Skickade in ett tävlingsbidrag till Umeå Novellpris. Fick inget svar.  
 • Pitchade mitt långfilmsmanus Struts för ett produktionsbolag. De ville inte gå vidare.

Utbildningar

2016

 • Alma ManusutbildningEfter att ha lagt uppskattningsvis 40-50 timmar på arbetsprover blev jag bortgallrad i andra ansökningsomgången. 

2015

 • Kreativt Skrivande vid Linnéuniversitetet. Påbörjade distanskurs på halvfart i kreativt skrivande. Utbildningen var för teoretiskt inriktad (typ, läsa James Joyce i stället för att skriva text) så jag hoppade av efter tre månader.  

2014

 • Framtidens Intelligenta Teknik vid Luleå Tekniska Universitet. Påbörjade distanskurser i komputationbell neurovetenskapNär programmeringsuppgifterna blev för svåra avslutade jag kurserna. 

Arbeten och anställningar

2016

 • Karlstad Universitet / Arbetsförmedlingen, doktorandtjänst. Försökte att rodda i att skapa en tjänst som industridoktorand vid Centrum För Tjänsteforskning . Lyckades inte få finansiering och tjänsten rann ut i sanden.
 • Handelshögskolan i Oslo, doktorandtjänst i psykologi. Ansökte och gick inte vidare till intervju. 

2015

 • Rio Behavior Design. Inledde uppstarten av ett nytt affärsområde inom Rodolfo. Jag avbröt mitt engagemang efter ca 6 månader och lämnade de andra medgrundarna i en tråkig situation då de investerat tid och pengar.
 • Prime Decision, Bristol.  Påbörjade en tillsvidareanställning som junior konsult. Arbetsgivaren gjorde en stor investering i tid och pengar. Jag avslutade efter ca 5 månader.
 • Roskilde University, doktorandtjänst i psykologi. Ansökte och gick inte vidare till intervju.  
 • Uppsala Universitet, doktorandtjänst i psykologi. Ansökte och gick inte vidare till intervju.

2014

 • Assessio. Blev erbjuden och skrev på avtal för det som troligtvis är den mest skräddarsydda PTP-tjänsten någonsin med den bästa handledare jag kunnat tänka mig (Christian Walén, kolla in honom). Av olika anledningar, främst mitt eget velande, bröts avtalet innan jag ens hann börja.
 • Transformator Design. Jag ansökte med goda förhoppningar då jag bland annat skrivit för Tjänstedesignbloggen, var på intervju och blev inte erbjuden tjänsten.
 • Karlstad Universitet, Centrum För Tjänsteforskning, doktorandtjänst i psykologi hos professor Per Kristensson. Ansökte, var på intervju och blev inte erbjuden tjänsten.
 • Norges Tekniska och Naturvetenskapliga Universitet i Trondheim, doktorandtjänst i psykologi. Ansökte, hade Skype-intervju och blev inte erbjuden tjänsten.
 • Warwick University, Behavioural Science Group hos professor Nick Chater. Ansökte, hade Skype-intervju och blev inte erbjuden tjänsten.

2012 – 2014 

 • Psykologifabriken. Tappade snabbt räkningen på hur många telefonsamtal som gav ett nej och hur många möten som ”bara” gav ett trevligt samtal i stället för betalda uppdrag.
IMG_0162.JPG

Och, här måste jag tillägga att det här bara är de senaste årens så kallade misslyckanden. Och precis som citatet av Tom Kelley här hintar om, så handlar misslyckanden (klyschigt men sant) om att bana väg för sina framgångar. De flesta misslyckanden jag har rabblat upp här har lärt mig något viktigt. Då ska man minnas att jag bara visat upp de professionella delarna. Ska vi gå in på relationer, mina kärlekar och vänskaper, skulle det inte finnas någon ände.